Världens bästa judoutövare

Judo betyder på japanska “mildt sätt” och är från början en fysisk, mental och moralisk pedagogisk strategi som skapades av Jigoro Kano år 1882 i Japan. Idag kategoriseras den normalt sett som en modern kampsport som numer har en plats i de Olympiska spelen var fjärde år. Det primära syftet i idrotten är att antingen kasta sin motståndare mot marken, immobilisera eller på annat sätt undertrycka en motståndare.

Grepp som nacklåsning eller kvävningsgrepp är tillåtna, men greppen är givetvis förutbestämda inom idrottens regler, så kallade katas. Fri praxis kallas randori, medan en judoutövare kallas judoka. Filosofin och pedagogiken som utvecklats inom judon blev modellen för andra moderna japanska kampsporter som utvecklats från koryū. Bland de största stjärnorna inom judon hittar vi japanske Yasuhiro Yamashita, franske David Douillet och holländske Antonius Geesink. Detta visar på att judon vuxit till en internationellt erkänd idrott idag.

Yasuhiro Yamashita

Judons hemland, Japan, har försett sporten med stora stjärnor, bland annat Yasuhiro Yamashita. 1957 föddes denne judoka som kom att bli en utav världens främsta inom sporten. Idag leder Yamashita grupper och organisationer för judoutövare och tränar med hoppfulla amatöridrottare. Yamashita har även gjort en instruktionsvideo för judo åt amatörer med Rysslands nuvarande president Vladimir Putin, som även han har svart bälte i judo. År 1985 pensionerade sig Yamashita.

Yamashita drog sig tillbaka från idrotten efter en anmärkningsvärd karriär där han bland annat lyckats kamma hem fem guldmedaljer i internationella tävlingar runt om i världen. Denne beundransvärda idrottare vann bland annat 203 konsekutiva vinster tills att han gick i pension. Han mottog det japanska ärofyllda nationalpriset “the Japanese National Prize of Honor” den 9 oktober 1984. Yamashita var starkt byggd, 180 cm lång och en vikt på 127 kg. Hans bästa move var Osotogari.

David Douillet

David Douillet är en av judovärldens största stjärnor. Franske Douillet är idag pensionerad sedan slutet av 90-talet, och har sedan dess ägnat sig åt politik istället. Douillet föddes i Rouen i Frankrike. Den 196 cm långa fransmannen har kammat hem segrar i världsmästerskap över hela världen. Bland annat för sin insats i OS. Han vann också fyra världstitlar och en europeisk utmärkelse. Dessa prestationer gör honom till en av de mest framgångsrika judokaerna i historien.

David Douillets vägde under sin aktiva period inom idrotten aningen över 120 kg, vilket gjorde att han klassificerades i divisionen tungvikt. Efter att ha avslutat sin framgångsrika idrottskarriär behöll han sin popularitet genom att engagera sig i Bernadette Chiracs (Franrikes före detta president Jaqcues Chiracs fru) välgörenhetsorganisation “Opération Pièces Jaunes” (på svenska Operation Gula Mynten). På senare år, efter sin pension, tog han titeln som konsultsportsman för franska Tv-kanalen Canal +.

Anton Geesink

Antonius Johannes Geesink var en holländsk så kallad “10th dan judoka”. Han tillhörde därmed en av de högsta graderna inom judon. Han var den första icke-japanska judoka som vunnit guld vid World Judo Championship, världsmästerskapen i judo, en prestation som han åstadkommit 1961 och 1965. Även han var en olympisk mästare som vann guld vid Olympiska sommarspelen 1964 i Japan och slog ett rekord i form av 21 europeiska judomästerskap under sin karriär.

Geesink började utöva judo vid 14 års ålder, och när den holländske idrottaren hade fyllt 17 började han tävla internationellt och vann en silvermedalj redan 1951. Det följande året vann han sin första europeiska titel. Fram till 1967 följde ytterligare tjugo europeiska titlar. Under VM 1956 eliminerades Geesink i semifinalen mot Yoshihiko Yoshimatsu. I VM 1961 blev Geesink världsmästare i så kallad öppen klass och besegrade den japanska mästaren Koji Sone.

Ronda Rousey

Ronda Rousey är mest känd för sin brottar- och Tv-karriär, men faktum är att amerikanskan också innehar en judoka-titel. Rousey började med judo vid 11 års ålder, och medverkade i OS 2004 vid den ringa åldern av 17 år. Hon blev därmed den yngsta judoka i hela spelen. 2006 blev hon den första kvinnliga amerikanska judoka på 10 år att vinna en A-levelturnering. Rousey rankades som en av de tre bästa kvinnliga judokarna i världen 2007.

Slutord

Judo debuterades som en officiell sport i Olympiska sommarspelen år 1964. Detta år hölls världsmästerskapet i judons fosterland, Japan. Även om japanerna dominerade tre av de fyra viktdelarna (lätta, milda och tunga) vann Anton Geesink finalen i öppenviktssegmentet och besegrade Akio Kaminaga framför sin hustru. Denna stora, världsomfattande sport har bildat gemenskap runt om i hela världen. Judo är inte bara en idrott utan också en filosofi, ett sätt att leva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *