Sporter som liknar judo

Judo tillhör en genre vid namn grappling. Denna kampform går ut på att man använder sina händer som ett greppverktyg, och alltså inte som slagverktyg. Med detta menas att slag, sparkar och vapen inte används. Istället ska ledlås utföras med olika grepptekniker, kast och strypningar. Några av ledlåsen som används i grapplingsporter är ben-, skulder-, vrist, -och armlås. Det finns dock vissa sporter inom grappling som har kombinerat brottning med slag och/eller vapen.

Det finns många olika sorters grapplingtyper som har liknande mål. Där finns exempelvis submission wrestling som är en hybridkampsport som går ut på att du ska tvinga din motståndare till att ge upp utan att använda dig av slag och sparkar. Takedowns är när motståndarna börjar ståendes men ska få sin motståndare till en position på marken. Det är många sporter som liknar judo då de använder sig av samma tekniker och har samma mål.

Sumo

Sumo är en kampsport som kommer ifrån Japan. Detta är en sport där stora och starka utövare som går under namnet rikishi brottas stående på fötterna. Målet med denna sport är att antingen få sin motståndare ur ringen eller få den att vidröra marken med en kroppsdel som inte är fotsulorna. Inom sumo finns inga viktklasser då sporten är avsedd till att även lätta brottare kan få tyngre motståndare ur balans.

För att vinna en match finns fler än 80 tekniker att använda sig av. Men alla är baserade på fyra stycken tekniker som räknas som grunder i sumo. Där finns lyfttekniken där man tar tag i motståndarens bälte och lyfter dem ur ringen. Tryck- och knufftekniken går ut på att knuffa motståndaren ur ringen. Med stöttekniken slår man handflatorna mot sin motståndare. Kasttekniken går ut på att man kastar ner motståndaren i ringen.

Brottning

Brottning är egentligen inte en sport utan det är ett samlingsnamn för alla de sporter där man kampar med grepp, balansbrytning, kast och fasthållningar för att besegra sin motståndare. Brottning är en av de äldsta formerna av tävling i kraftmätning som man känner till. Den brottning som utövas i de Olympiska spelen kommer ifrån de antika Grekland och Rom. Denna stil kallas för grekisk-romerska stilen. Du kan även tävla i fristil.

Brottning går ut på att försöka tvinga ner sin motståndare på rygg. Poäng kan du också få genom kast, fasthållningar och grepp. Du kan även få poäng om din motståndare anses vara för passiv. All brottning i Sverige arrangeras genom Svenska Brottningsförbundet. Sverige har även varit mycket framgångsrikt internationellt inom brottning under en lång tid. Landet har ett bagage med totalt 86 OS-medaljer, vilket gör brottning till Sveriges mest framgångsrika olympiska sport någonsin.

Brasiliansk jiu-jitsu

Brasiliansk jiu-jitsu är en kampsport ifrån Brasilien som är utvecklad ur judon. Sporten kallas även för BJJ. Brasiliansk jiu-jitsu är inte enbart en tävlingssport utan räknas även som en självförsvarssport, och inriktar sig verkligen på kamp. Man tränar för att få försvara sig mot slag, vapen och sparkar. Stilen består mest utav markkamp. Med andra ord brottning fast med lås och strypningar, men även nedtagningar. I BJJ använder man sig inte utav slag eller sparkar.

Ett träningspass med BJJ innehåller uppvärmning, teknikträning, sparring och/eller fysträning. Du kan träna med och utan dräkt. Det är upp till både klubbarna och utövarna själva. Inom brasiliansk jiu-jitsu finns där sex olika grader av bälten att förtjäna, men man använder sig även av streck som visar hur långt man har kvar tills man kan förtjäna nästa bälte. Graderna går ifrån vit, blå och lila till brun, svart och röd.

Ssireum

Ssireum är en koreansk folkbrottningsstil och även en traditionell nationalsport i Korea sedan 400-talet. I den moderna formen bär varje tävlande ett bälte vid namn satba, som man virar runt midjan och låret. Sporten använder en rad tekniker som inte vållar motståndaren någon skada, utan istället håller motståndarna fast i varandras bälte och vinner gör den som får sin motståndare att röra vid en kroppsdel ovan knät i marken.

Mixed Martial Arts

Det finns många andra sporter som också påminner om judo fast dessa inkluderar slag, sparkar och vapen. Dessa sporter brukar kallas för hybrid martial arts, eller också för mixed martial arts. Några av dessa sporter är karate, krav maga, kendo och hapkido. Alltså sporter som inkluderar kroppslåsningar, få motståndare ner på mattan och försvar tillsammans med slag, sparkar, vapen och anfallstekniker. Dessa blandade sporter började dyka upp under 1900-talet och tidigt 2000-tal.