Judoranking – bältesgrader

Judo har i likhet med de flesta andra japanska kampsporter ett bältessystem där du byter bältesfärg i takt med att du avancerar och blir bättre. Faktum är att detta bältessystem inte är lika uråldrigt som många tenderar att tro, utan det var faktiskt judons fader, Jigaro Kano, som uppfann systemet med olika färgade bälten för att symbolisera utveckling. Sedan har det spritt sig från judon till karate, taekwando med flera.

En vanligt förekommande myt är att ett svart bälte fick man helt enkelt genom mycket användning. Det vill säga att alla började med ett vitt bälte, men ju mer åren gick och ju smutsigare det blev, desto bättre blev också man själv. Detta fram tills att bältet var helt svart då man också var en mästare i sin art. Sanningshalten i detta är tveksam, men som historia är den klockren.

Kyu-grader

De första graderna i judo kallas för kyu-grader. Det är något som använts på många olika håll i Japan för att gradera folks kunskap inom så vitt skilda områden som inom polisen och för hur bra man är på att hålla en teceremoni. När du stiger in i en judolokal för första gången så räknas du som att du har sjätte kyu, det vill säga att du är helt nybörjare.

Den som har sjätte kyu har på sig ett vitt bälte. Därefter är det en fallande skala där femte kyu har gult bälte, fjärde kyu ett oranget, tredje kyu grönt, andra kyu blått och till sist första kyu som bär ett brunt bälte. Barn börjar också med vitt, men får normalt sett inte helfärgade bälten i samband med gradering förrän de når en viss ålder. Detta kan dock skilja sig mellan klubbar.

Dan-grader

Efter att man rört sig nedåt genom hela kyu-stegen så står man på gränsen till nästa graderingsskala – dan-graderna. Den som har lyckats gradera till första dan får då bära ett svart bälte och har tagit sitt första steg som mästare inom judo, som sensei. Till skillnad från kyu-graderna så rör sig dock dan-graderna uppåt, där den som har flest dan också kan anses vara “bäst”. Det högsta som kan fås är tionde dan.

För varje steg på skalan så finns ett antal olika fördefinierade kunskapskrav som måste uppnås för att man ska få ett nytt bälte. Normalt sett anordnar en judoklubb en gradering i samband med varje terminsavslut. Där får de som anses vara redo att få ett nytt bälte visa upp sina kunskaper inför resten av klubben och inför en graderingskommitté som sedan avgör om det är dags för ett nytt bälte eller inte.

De högsta dan-graderna

De som är riktigt högt graderade kan om de vill välja en annan färg på sitt bälte än svart för att markera detta. En judoka som har sjätte till åttonde dan svart bälte kan ta ett bälte med omväxlande röda och vita fält, medan den judoka som har nått de yttersta mästargraderna nionde eller tionde dan har rätt att ha ett helrött bälte. Det är dock ytterst ovanligt att stöta på så högt graderade utövare.

De allra högsta graderna i judo är framförallt ceremoniella. För att ens ha en chans att nå dit ska du ha spenderat ett helt liv på mattan. Du ska ha utmärkt dig både som utövare och som tränare. Och du ska också helst ha bidragit avsevärt med att föra sporten framåt. Grundat flera klubbar, skrivit böcker och liknande. Bara att ha lyckats få första dan svart bälte är dock en bedrift fjärran från de flesta.

Bältessystem runt om i världen

Om du reser för att träna eller tävla i andra delar av världen kan det vara bra att veta att graderingarna skiljer sig åt en del på olika ställen. Ett vitbälte är i princip alltid en nybörjare, och ett svartbälte är alltid ett svartbälte. Men däremellan finns variationer. Så var beredd på att någon med ett blått bälte både kan vara femte kyu och andra kyu beroende på var du befinner dig.

Vad symboliserar ett bälte?

Ett bälte i judo är ett intyg på vad din motståndare kan förvänta sig att du kan. När du är i träningslokalen förväntas du visa viss respekt för högre graderade. De har varit där längre än du och ägnat mer tid åt sporten, så det är inte orimligt. Samtidigt ska man givetvis fortsätta vara ödmjuk. Att du har svart bälte i judo behöver inte betyda att du är en bättre människa än någon annan.