Judons historia

Sportens skapare hette Jigoro Kano; en japansk man som först var verksam inom en annan kampsport, jujutsu. Kano ville bevara vissa element från jujutsun, men utveckla dem så att man i den nya sporten kunde använda sig av kropp och sinne. Kano var inte ute efter att skapa en tävlingsidrott, hans fokus låg på den fysiska och mentala fostran judon innebär. Dock kunde han nog aldrig tro att sporten skulle bli så populär.

1899 blev Kano ombedd att bli ordförande i en kommitté vars uppgift var att ta fram tävlingsregler för sporten, som växte sig allt större och starkare. Det var till en början en sport som dominerades av män, men så småningom började även kvinnor att träna judo och sporten spred sig sakta men säkert utanför Japan. 1918 startade man till exempel en judoklubb i London, och under 50-talets Sverige startades judoklubbar i både Stockholm och Göteborg.

Judons internationella genombrott

1964 kom grenen med i det olympiska programmet, närmare bestämt vid sommarspelen i Tokyo. Där vann holländaren Antonius Geesink över hemmanationens Akio Kaminaga i finalen. Lika historisk som Geesink blev genom att ta den första OS-guldmedaljen i judo någonsin, lika förvånade lär japanerna ha blivit att det inte var Kaminaga som knep den. Intåget i OS blev judons internationella genombrott, och snart var det den populäraste grenen bland kampsporter.

Vid Tokyo-OS var det endast män som fick lov att tävla i judo, damerna fick vänta enda till 1988 innan de fick lov att vara med, dock endast i syfte att demonstrera hur sporten går till. Därmed fick damerna inga medaljer till en början, det kom först 1992 i OS i Barcelona. Som enda sport i OS delar man dessutom ut 4 medaljer per gren: ett guld, ett silver och två brons.

Föddes ur Jujutsun

Judo är precis som sin föregångare jujutsu, en kampsport inom budo. Medan judo beskrivs som en kampsport så beskrivs jujutsu som en stridskonst. Namnens betydelse skiljer sig också åt; judo betyder mjuk och följsam medan jujutsu betyder metod och teknik. Båda går dock ut på att besegra motståndaren med så lite fysisk styrka som möjligt, men i jujutsu kan ett flertal vapen ingå. I Sverige brukar självförsvar vara det som betonas mest i olika kampsporter.

Det japanska ordet budo betyder “krigsväg”, som är samlingsnamnet för olika moderna kampsporter; judo, aikido, karate, kendo, kyudo med flera. Dessa har i sin tur ett gemensamt namn som är gendai budo (äldre former av sporten kallas koryu budo). 1907 introducerades den budokonsten för första gången i Sverige, och det var just jujutsu, eller jiu-jitsu, som det också skrivs ibland. Judon kom inte till Sverige förrän på 1950-talet.

Graderingar inom budokonsten

Inom de flesta budokonster (arter) används en form av gradering. Den högsta graden, svart bälte, kallas för DAN-grader och de lägre graderna som är bälten av olika färg, kallas kyu-grader. Många tycks tro att det är ett västerländskt påfund att använda bälten i olika färger för att gradera, men faktum är att såväl kyu- och DAN-grader ursprungligen användes i brädspelet go, eller igo; ett spel med strategisk mångfald trots sina mycket enkla regler.

Därmed kommer graderingen från judons grundare; japanen Jigoro Kano, och inte från västvärlden. Jigoro Kano använde sig helt enkelt av ett redan väl beprövat system, och förde över det på sina judoelever där de skickligaste fick bära svart bälte. Successivt växte olika nivåer under det svarta bältet fram, och efter det spreds systemet till i princip all modern budokonst. Även kampsportsstilar som inte ursprungligen kommer från Japan tillämpar systemet.

Judo – en livsstil

Orden jujutsu och judo skrivs båda med samma två kinesiska bokstäver i början: j och u. “Ju” betyder följsam eller eftergiven, och jujutsu i sin helhet kan översättas som “den varsamma konsten”, medan judo närmast beskrivs som “den varsamma vägen” med den skillnaden att “vägen” syftar på att man först banar väg för att kunna vinna. Judo är så mycket mer än attacker och försvar – det är en livsstil.

Stor bredd i världen

Flest olympiska guldmedaljer i judo har Japan med 32 stycken, sedan kommer Frankrike med 10 stycken och Korea med 8 stycken. Flest guldmedaljer i VM mellan åren 1956-2004 har Japan med 120, Frankrike med 39, Korea med 28 och Storbritannien med 17. Hela tjugotre olika länder har dock vunnit olympiskt guld i judo genom årens lopp, och många fler än så är det som har vunnit VM. Det är en sport med stor bredd i världen.