Judoklubbar i Sverige

I Sverige finns det ett stort antal olika judoklubbar med totalt cirka 15 000 aktiva utövare av sporten. Judo är som du kanske vet en kampsport med bakgrund i Japan där man främst lär sig kast- och fallteknik. Till skillnad från många andra liknande kampsporter förekommer inga sparkar eller slag i judo, så det är en mjuk gren som passar de flesta från fem års ålder oavsett vilka förutsättningar man har.

Att träna judo är ett mycket bra och roligt sätt att förbättra sin rörlighet på, och utveckla sin allmänkondition och styrka. I och med att judo dessutom är en sport som framförallt drivs i klubbform så kommer du också få lära känna nya människor (och kasta dem i backen) om du bestämmer dig för att börja med sporten. De flesta klubbar är välkomnande och glada över att få nya medlemmar.

Hur hittar du en klubb?

Judo i Sverige samordnas av Svenska Judoförbundet som är en ideell paraplyorganisation för alla Sveriges judoklubbar. Svenska Judoförbundet ser till att alla klubbar lever upp till en bra standard, de ansvarar för att tävlingar följer det regelverk för judo som finns uppsatt, och de ansvarar också för att utbilda instruktörer och för att gradera till de högre bältesgraderna. Deras hemsida är en bra portal för dig som vill läsa ännu mer om judo.

Inom Svenska Judoförbundet finns det ett antal olika geografiska distrikt, 13 till antalet. Det här är för att det ska bli administrativt enklare att sköta all judoverksamhet. Distrikten samordnar sedan i sin tur alla lokala klubbar som bedriver judoverksamhet. Distrikten hittar du på Svenska Judoförbundets hemsida med kontaktperson och lokal information som kan vara viktig att känna till. Där kan du även hitta en judoklubb på din ort.

Hur väljer du en judoklubb?

Om du bestämt dig för att börja träna judo så är första steget att hitta en klubb nära dig. Som med alla andra aktiviteter är geografisk närhet ett måste för de flesta när det kommer till att verkligen masa sig iväg och träna. Om du är nybörjare är det rekommenderat att träna minst två gånger i veckan för att du ska få ut så mycket som möjligt av din första tid och lära dig grunderna.

De flesta orter i Sverige har en judoklubb nära, så du bör kunna hitta en lätt. För dig som bor på en större ort kan det finnas flera alternativ och då handlar det om att hitta den som är bäst, eller som bedriver träning på ett sätt som passar dig bäst. Det mest givande sättet är givetvis att ta dig dit och testa på. De flesta klubbar erbjuder ett eller ett par provträningspass.

Hur är de bästa klubbarna uppbyggda?

Det här är givetvis individuellt och mycket beroende på hur du är som person och vad som passar dig. Judoklubbar är generellt sett organiserade som ideella föreningar där de som sitter i ledning och styrelse inte tjänar några pengar på det, utan snarare lägger väldigt mycket tid och egna pengar på att sköta klubben, ordna ungdomsaktiviteter, läger och tävlingar. Det här är något man måste ha stor respekt för.

En bra judoklubb har flera tränare så att du har många att lära av. De bör också ha en separat barnverksamhet så att de som är yngre får möjlighet att träna judo på sina villkor. En viktig sak i judo och alla andra kampsporter är att träningen måste präglas av respekt för varandra och för sporten. Även om judo är en förhållandevis “snäll” sport så finns det ändå risk för skador.

Sveriges bästa klubb

Vilken som är Sveriges bästa klubb är också väldigt individuellt. Frågar du den genomsnittlige judoutövaren så kommer hen nog svara “min klubb” på det, annars har man kommit fel. Den bästa klubben är den där du lär dig mycket och får möjlighet att utvecklas som både judoka och människa. Tittar man på Svenska Judoförbundets rankinglista och enbart värderar tävlingsprestationer så är dock Sveriges just nu bästa klubb Norrköpings Judoklubb.

Sammanfattning

Det finns judoklubbar över hela Sverige. Det är bra att välja en nära där du bor för att kunna träna så många gånger i veckan som möjligt. För att hitta en judoklubb är det alltid bra att göra research innan på internet, och att besöka klubben och provträna för att se om den klubben passar det du är ute efter med din träning. Detta oavsett om du bara vill få motion eller ställa upp i OS.