Judo

Kampsporten judo passar den som är uthållig och som ser en utmaning i att få motståndaren ur balans. Judo betyder “den följsamma vägen” och kommer ursprungligen från Japan. Den första judoskolan startades 1882 av japanen Jigoro Kano och grunden i judo är att få sin motståndare ur balans, vinner gör man med hjälp av olika kast, fastlåsningar och bensvep som alla ger olika poäng. Alla som utövar judo bär även en särskild vit dräkt.

Judo är en konditionskrävande sport som även kräver koordinationsförmåga, uthållighet och stort fokus; det är avgörande för resultatet att man gör rätt sak i rätt ögonblick. Det är därför man kan se utövare som går runt och stirrar varandra i ögonen under en lång stund, medan de inväntar det rätta ögonblicket att slå till. Att tävla är en viktig del inom sporten, och judo är även en gren som utövas i OS.

Allsidig fysisk fostran

När Kano startade sin judoskola ville han skapa en gren som gav allsidig fysisk fostran. Han bevarade de bästa teknikerna från jujutsin och tog fram en sport som bygger på att rikta motståndarens kraft tillbaka mot denne, och få motståndaren ur balans. Många förknippar kampsport med sparkar och slag, men det är inte tillåtet i judo. Man får dock greppa motståndarens kläder (till skillnad från exempelvis brottning) för att dra eller kasta omkull sin motståndare.

Att träna judo är fysiskt krävande, så, det är en sport som passar perfekt som ren motion. Många väljer att börja tävla och väljer det för att ta de olika graderingarna av bälten som finns inom judo. Varje bälte har en särskild färg, och för att få ett bälte krävs ett antal träningstillfällen, vissa tekniska kunskaper samt att man kan genomföra vissa kast. Svårighetsgraden ökar i takt med graderingen (färgen på bältet).

Gradering

Den som har brunt bälte kan graderas till svart bälte, genom att bland annat demonstrera en så kallad kata (koreografiska rörelsemönster). För den som har fått sitt första svarta bälte (motsvarande 1 dan) finns det olika, högre dan-grader av svart bälte att sikta mot: svart bälte kan graderas i 2 – 10 dan, däremellan finns det även rött/vitt bälte i 6 – 8 dan-grader och rött bälte motsvarande 10 dan.

Det finns omkring 15 000 aktiva utövare, av dem är det endast ett fåtal som tävlar på elitnivå. 1964 kom judo med i det olympiska programmet i Tokyo, dock endast för herrar. Det dröjde till sommar-OS i Seoul 1988 innan även damer fick tävla, och ytterligare 4 år innan damer fick medalj i OS-grenen. Totalt sett har 55 olika nationer vunnit OS-medaljer i judo genom åren, och Japan ligger på topp i medaljligan.

Utvecklingstruppen och Seniorlandslaget

Svenska Seniorlandslaget i judo består av Mia Hermansson, Robin Pacek (utvecklingstrupp), Anna Bernholm, Joakim Dvärby, Tommy Macias och Martin Pacek. Utvecklingstruppen består av Ebba Glaas, Moustafa Abu-Ramadan, Victor Busch, Julius Sonerud, Emil Mattsson och Jonathan Fagerhill. Utvecklingstruppen, som är en del i det svenska landslagsprogrammet följer en utvecklingstrappa från U18 till senior. Truppens främsta mål och fokus är förberedelser för att ta plats i landslaget, samt att delta/ta medalj i EM, VM och OS.

Bland landslagsdeltagarna har bland annat Martin Pacek gjort bra ifrån sig i både VM och ES (Europeiska spelen). I VM blev han femma 2014, och 2009 kom han till första omgången. Tommy Macias, som började med judo redan som 3-åring, tog guld i Grand Slam Abu Dhabi 2016 och brons i EM i Warsawa 2017. Anna Bernholm kan bland annat stoltsera med en förstaplats i European Open Tallinn 2016 och en 5:e plats i EM 2017.

Jämställdhetspris till Sverige

När judo-EM för första gången hölls i Israel i april 2018, fick Kristiina Pekkola, ordförande i Svenska Judoförbundet, motta en alldeles särskild utmärkelse av det Europeiska Judoförbundet. Ett pris som delades ut för första gången och som uppmuntrar till aktivt arbete för ökad jämställdhet, något som svensk judo har arbetat med under många år. När man inom en 5-årsperiod lyckas öka antalet kvinnliga medlemmar med 50% samt uppnå en jämställd organisation, då förtjänar man EJU:s Jämställdhetspris!

Hur gick det för tävlande?

Nja, inte alla hade samma framgångar som Pekkola, men Tommy Macias lyckades i alla fall knipa en bronsmedalj – precis som han gjorde i EM 2017. En annan svensk utövare som det har gått väldigt bra för länge är Nicolina Pernheim, som tog en bronspeng på German Open i Heidelberg i februari. I japanska mästerskapen för synskadade och blinda tog Nicolina guld 2015 det första året som icke-japaner fick vara med och tävla. Kaxigt!