De populäraste judoländerna

Judo är en sport som har stor popularitet i många länder. I den här artikeln ska vi göra några nedslag runt om i världen och titta närmare på några av de ställen där judo är extra populärt och dit du som judoka kan resa för att träna eller hitta nya vänner som delar din passion. Kärleken till judo är ett globalt fenomen, så lås dig inte bara till Sverige eller Japan när det gäller träning.

Det är givetvis svårt att undvika Japan i en artikel om judo. Det var här sporten startades och det är här de bästa skolorna, utövarna och tävlingarna finns. Judo är en av de populäraste sporterna i Japan och vart du än åker i landet kommer du möta någon som tränat kampsporten. Om du verkligen vill utvecklas som judoutövare så är det svårt att hitta ett bättre ställe än just Japan. Men det finns alternativ!

Judo i USA

USA är ett enormt land, vilket givetvis också avspeglar sig i deras intresse för sporten judo. Man räknar med att det finns i runda slängar 100 000 aktiva judoutövare i USA på alla nivåer. Befolkningsmängden och att det är ett rikt land har också gjort att många japanska mästare sökt sig hit genom åren. Både för att av rent ideella skäl sprida sportens evangelium, men också för att tjäna pengar.

Judo introducerades i USA tidigt 1900-tal, men fick sitt stora genombrott på 50-talet då den amerikanska armén gjorde det obligatoriskt för alla soldater att träna judo som en del av sitt närkampsprogram. Det finns idag tre huvudsakliga organisationer för amerikanska judoutövare: USJA, USJF och USA Judo. Ett mindre känt judofakta är att den amerikanske presidenten Theodore Roosevelt började träna judo så tidigt som 1902 och var stolt innehavare av ett brunt bälte.

Judo i Brasilien

Den brasilianska judohistorien börjar med Mitsuyo Maeda, en av de då allra främsta experterna på markkamp inom judon (vilket var en mer framträdande del av judokampen då). Mitsuya sändes ut av Jigoro Kano med ett uppdrag att etablera sporten i Brasilien, vilket han gjorde med den äran. Judo fortsätter vara en populär sport i landet och det finns flera väldigt bra dojos som man kan träna i. Landet har också haft stor framgång i OS-judon.

Det går givetvis inte att nämna Brasilien och Mitsuyo Maeda på samma gång utan att också nämna familjen Gracie. Maeda lärde ut sin judo till Carlos Gracie, vilket sådde ett frö till vad som skulle komma att bli en egen och idag också omåttligt populär kampsport: Brasilians Jiu Jitsu. Familjen Gracie utvecklade sporten åt sitt håll med stort fokus på markkamp, vilket lett fram till att de skördat många segrar i UFC och annan MMA.

Judo i Ryssland

Judo är en sport som växer i popularitet i Ryssland. Det beror delvis på att landet vunnit många medaljer i de senaste olympiska spelen, men också på att Rysslands president Vladimir Putin själv är en hängiven judoutövare med åttonde dan svart bälte. Om det är framgångarna som lett till att det pumpats in mycket pengar i sporten, eller om det är pengarna som pumpats in i presidentens favoritsport som gett framgångar är oklart.

Den del av Ryssland där judo är mest populärt, och där de bästa utövarna kommer ifrån, är Kaukasus, ett kargt bergslandskap på gränsen till Georgien och Azerbajdzjan. Passande nog för en kampsportsnation så är Kaukasus också porten mellan Asien och Europa. Rysslands bästa judodojo, öppen för internationella studenter, ligger dock i Vladivostok och är en del av FEFU – Far Eastern Federal University. Här samlas de bästa tränarna och de bästa utövarna för att lära av varandra.

Judo i Europa

Judo är en av de största japanska kampsporterna, vilket givetvis också lämnat avtryck runt om i Europa. Här organiseras sporten av European Judo Union (EJU) med högkvarter i den österrikiska huvudstaden Wien, med femtioen nationella förbund under sitt paraply inklusive Ryssland och Israel. EJU arrangerar bland annat de europeiska mästerskapen i judo med deltagare från alla medlemsländer, däribland Sverige. En av EJU:s huvudsakliga uppgifter har varit att skapa ett standardiserat och gemensamt europeiskt regelverk för sporten.

Judo – överallt där det finns judokas

Judo är en i sanning global sport. Jigaro Kano var tidig och framsynt och hade en mission om att den kampform han skapat inte bara skulle bli en japansk angelägenhet. Så han såg till att redan från det att han utbildat sina första elever börja skicka dem jorden runt för att delta i uppvisningar och möta sina krafter mot de bästa lokala brottarna, samt starta nya dojos. För det är vi honom evigt tacksam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *